Синдермьо е традиционно родопско ястие, подобно на качамак, но с различен вкус заради добавянето на кашкавал. Приготвя се в селата Могилица и Смилян, и други Родопски райони и по обичай се прави по време на празници.
Необходими продукти за Синдермьо по родопски:
150 г царевично брашно
100 мл прясно мляко
200 г кашкавал, настърган на едро ренде
50 г краве масло
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
В тенджера с дебело дъно се смесват царевичното брашно, солта, прясното мляко и около 400 мл студена вода. Разбъркава се добре, за да се разтвори брашното и да не се образуват бучки.
Тенджерата се слага на средно силен огън и се добавя маслото. Бърка се непрекъснато с дървена лъжица или телена бъркалка, докато сместа започне да се сгъстява.
След като сместа се сгъсти и започне да се отделя от стените на съда, се добавя настъргания кашкавал. Продължете да бъркате, докато кашкавалът се разтопи напълно и сместа започне да се точи на конци.
Синдермьото се сервира горещо, като по желание може да го поръсите с допълнително настърган кашкавал или сирене. Традиционно се поднася в глинени съдове.
Приятен апетит!