януари 03, 2019

Хранене според сезона


„…Друг прост въпрос, който напълно се игнорира от диетолозите, както и от всички потребители е този за сезонността на продуктите. Първите вероятно го правят, защото не биха искали да се конфронтират с бизнеса, докато вторите са увлечени от възможността.
За какво точно става дума? Благодарение на отопляемите оранжерии и товарните самолети, днес можем да се храним с любимите си храни през цялата година. От гледна точка лидерството на небцето при вземането на решение как да се храним, това изглежда супер новина. Проблемът е по-скоро за тялото ни. Едва ли ще откриете изследване по въпроса как се отразяват на тялото ни грешните сигнали, които подаваме с извън сезонните храни. Може някой да ви напомни, че те се отглеждат с помощта на химически препарати, които в крайна сметка ги превръщат в токсични за организма, но никой не ще предупреди за главната скрита опасност. Логично е пак, все същата еволюция отговорна за всичко друго, да е приучила телата ни да получават точно определени вещества през различните сезони. Ако се обърнем към традицията ще открием, че през лятото характерната храна е била предимно зеленчукова (със студен характер), докато през зимата се е наблягало повече на лютиви, ферментирали и готвени храни, балансиращи температурата на околната среда. Този проблем е доста добре застъпен в аюрведичната медицина, базираща се на основата на хилядолетни емпирични наблюдения. Тя не би ви посъветвала да ядете домат и краставица през зимата, както и ряпа през лятото.

Принцип №7 Употребявайки присъща за сезона храна, ние не просто проявяваме грижа към околната среда, а поддържаме собственото си здраве. УПОТРЕБА НА СЕЗОННИ ХРАНИ!“

Откъс от книгата „Формулата на здравето или какво не се казва за храната“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар