февруари 07, 2023

Суперхраните

Терминът "суперхрани" е обобщаващ за храни, които предлагат максимални хранителни ползи за минимални калории и са пълни с витамини, минерали и антиоксиданти. Суперхраните помагат в постигането на по-добро здраве, понижавайки риска от хронични заболявания и подобряват начина, по който се чувстваме всеки ден. Те са с високо съдържание на антиоксиданти и флавоноиди и съдействат за понижаването на риска от сърдечни заболявания и рак, както и за подобряване на имунитета и реакцията срещу възпаленията; помагат и за поддържане на здравословно тегло. Включването на суперхрани като част от ежедневното хранене е добра идея, но само когато се придържаме към цялостен здравословен и балансиран начин на хранене.
По достъпните суперхрани:
Зеленолистни зеленчуци.
Тъмнозелените листни зеленчуци са добър източник на витамин А, витамин С и калций, както и няколко фитохимикали(химикали, произведени от растения, които имат положителен ефект върху здравето). Също така прибавят фибри в диетата.
Кисело мляко.
Добър източник на калций и протеини, киселото мляко съдържа живи култури, наречени пробиотици. Тези "добри бактерии" помагат в защита на организма от вредните бактерии. Препоръчителни са продуктите с " живи култури" като Lactobacillus, L. acidophilus, L. bulgaricus и S. thermophilus.
Риба. Рибата е добър източник на протеини и омега-3 мастни киселини, които помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания.
Бобови растения.
Тази широка категория включва боб (бял, черен, червен), нахут, соя и грах. Бобовите растения са отличен източник на фибри, фолиева киселина и растителни протеини. Проучванията показват, че те могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания.
Пълнозърнести храни. Добър източник, както на разтворими, така и на неразтворими фибри, пълнозърнестите храни също съдържат няколко витамина от група B, минерали и фитонутриенти. Доказано е, че понижават холестерола и предпазват от сърдечни заболявания и диабет.
Зехтин. Зехтинът е добър източник на витамин Е, полифеноли и мононенаситени мастни киселини, които помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания.
Кръстоцветни зеленчуци. Тук попадат броколи, брюкселско зеле, карфиол, зеле, къдраво зеле, алабаш, синап, репички и ряпа. Те са отличен източник на фибри, витамини и фитохимикали, които могат да са от полза срещу някои видове рак.
Горски плодове. С високото си съдържание на фибри, горските плодове са естествено сладки, а наситенитените им цветове означават, че имат високо съдържание на антиоксиданти и хранителни вещества, борещи се с болестите.
Ядки. Лешници, орехи, бадеми - те са добър източник на растителни протеини. Също така съдържат мононенаситени мазнини, които могат да бъдат фактор за намаляване на риска от сърдечни заболявания.
Чай. Чаят съдържа малко калории, помага при хидратацията на организма и е добър източник на антиоксиданти. За разлика от другите видове чай, зеленият претърпява лека обработка. Това помага да се максимализира съдържанието на антиоксиданти и полифеноли. Зеленият чай може да помогне за засилване на метаболизма, подобряване на хигиената в устната кухина, повишаване на инсулиновата чувствителност и нямалявне на рискови фактори за сърдечни заболявания.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар