Личности

АГАТА КРИСТИ (на английски: Agatha Christie) е английска писателка, авторка на многобройни творби с криминален сюжет. Някои от най-известните й произведения са "Десет малки негърчета", "Убийство в Ориент Експрес", "Азбучните убийства", "Клопката".
Агата Кристи е родена през 1890 г. в Англия , но получава музикално образование в Париж. По време на Първата световна война Агата работи като медицинска сестра във  Франция, полагайки грижи за болни и ранени, много от които са били изселени белгийци. Тя натрупва много знания за болести и отрови като стрихнин и рицин, които често упоменава  в творбите си. По това време тя започва да пише първия си роман "Тайнствената афера в Стайлз".
Омъжва се два пъти, като първият й брак е с пилота Арчибалд Кристи, а втория с археолога Макс Малоун. По време на втория си брак Агата Кристи често придружава мъжа си на разкопки в Ирак и Сирия, като член на екипа, фотографира и каталогизира находки. Местата от Близкия изток се превръщат в основна тема на книгите й от този период.

Агата Кристи умира през 1976г. като най-известния автор на криминални произведения в цял свят. Тя е вписана в Книгата за рекорди на Гинес като най-продавана писателка на художествена литература за всички времена. Творбите й са преведени на 103 езика - повече отколкото тези на Шекспир.АНТОАН  ДЬО  СЕНТ-ЕКЗЮПЕРИ
на френски: Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry
Той не принадлежи само на Франция, макар че тя осъществява чрез него едно от най-неочакваните чудеса на своя гений.
Роден в Лион през 1900 година, произхожда от стар, голям и беден род. От най-ранните си години Тонио (така го наричат приятелите му) е необикновено дете: пише стихове и проза, рисува, занимава се с механика и на седемгодишна възраст лети със самолет. Завършва средното си образование, следва курсове в Художественото училище, а на двадесет  и една година постъпва, за да отслужи военната си повинност в авиационните войски, откъдето през 1922 година излиза с чин запасен подпоручик и с диплом за граждански летец. През 1923 година е в Париж без работа и без средства и следните две години служи  първо  като  контрольор в едно предприятие за производство на тухли, а после като представител на фирма, която произвежда камиони. През 1925 година печати за първи  път и завързва литературни приятелства.
Екзюпери създава една съвсем нова литература, в която сближава човека с първичните елементи: земята, пустинята, водата, звездите. Той ни сроди с тях чрез своето „сечиво” самолета и чрез една нова мъдрост и нова поезия.

Този писател, загинал на четиридесет и четири годишна възраст, оставя сравнително малко на брой книги: Южната поща, Нощен полет, Земя на хората, Боен полет, Писмо до един заложник, Малкият принц и недовършената Цитадела.
Една от най-дълбоките и най-поетичните е Малкият принц. За тази книга казват, че може да се чете и препрочита безброй пъти и с всеки прочит става все по-увлекателна.