април 13, 2013

Егото и прекалената самоувереност

Според Фройд егото е важна част от човека. През годините то се е приравнило към чувството за себе си и има все по-голямо значение в личния житейски път. Проблемът е, че понякога хората се пристрастяват към него. Прекалената самоувереност води до силно изразено его и необходимостта непрекъснато да се опитваме да се докажем пред другите. Екстремното, силно его започва войни и манипулация към другите. То вирее върху усещането, че сме повече от останалите, по-добри, по-умни. Егото създава ужасните алчни владетели, които управляват с желязна ръка и унищожават всеки, който понечи да им се противопостави. Хората със силно изразено его стават водачи в своите семейства, компании, социални организации и т.н.
http://prirodata-i-nie.blogspot.bg/2013/04/egoto.htmlНо дали те имат висока самооценка? Отговорът е „не”. Причината се крие в това, че никога не са доволни от това, което имат и постоянно трябва да демонстрират и доказват своята значимост. За да постигнат това, те често са алчни или вземат нелоялно предимството от други хора, служат си с манипулации и интриги, за да докажат своята важност. Хората със силно изразено его често си мислят, че притежават целия свят и околните, затова могат да бъдат много ревниви и завистливи. Те не могат да изпитат безусловна любов.
Ниското его е само предпоставка за висока самооценка. Проблемът на хората с малко его е, че се чувстват по-нисши. В действителност те изобщо не се харесват.
Въпреки това, може да се каже, че човек със слабо его може да развие чувство на високо мнение за себе си повече, отколкото този с високо его. Причината е, че последният е свикнал да манипулира и контролира другите, освен това е много алчен. Тогава как се създава усещането за прекалената самоувереност? За да го направите, трябва да се преместите в друга част на играта. Тези, които развиват чувство на прекалено високо мнение за себе си, обикновено се стремят да се отличават с нещо. Тяхното его и самоуважение зависи от способността им да поддържат определено ниво на самостоятелно значение. Ако загубят всичко, което са изградили върху своето его, попадат в ужасна криза, по време на която те се чувстват незначителни.
Какво представлява по-различната игра? Чувството за високо мнение за себе си е нещо, което се гради ден след ден. Всички ние имаме цели и когато ги постигнем, се чувстваме добре и доволни от себе си. Това е най-лесната част. Проблемът е, че животът е тясно свързан с поставяне на цели и планиране, а от там и с разочарованията, които изпитваме. Целта е да изберете да се чувствате ОК със себе си, когато плановете ви се провалят. Да сте добре настроени към себе си в кофти дни – дори, когато се чувствате неудобно или може би отхвърлени. Вместо да се обвинявате за грешките, овладейте емоциите си и помислете за хубавите страни на разочарованието.
За да продължите пътешествието в загадъчния свят на човешкото его, може да се прехвърлите тук: http://ego.newage.bg
Автор: anainsert

Няма коментари:

Публикуване на коментар