септември 15, 2013

Знаете ли какво означават цветовете в практиките на Фън Шуй?


 Замисляли ли сте се някога какво изпитвате, когато погледът ви се спре върху ярко червена роза в красива градина?
 Можете ли да си представите градина, която не е изпъстрена с разноцветни растения и виждате само зелени листа?
 Рано сутрин, когато видите току що разтворили се цветове, душата ви се изпълва с радост и щастие. Всеки един от тях има различен цвят и влияе по различен начин. Докато бялата лилия ви докосва с невероятното си спокойствие, то червената роза излъчва силна енергия на страст и любов. Чувството е различно, защото всеки цвят се отразява по различен начин. Това природно вълшебство се претворява по уникален начин в методите на Фън Шуй – древната китайска система.
 Според тази философия, балансиращите елементи във Вселената са Ин и Ян – две противоположни енергии, които не могат една без друга. Енергията Ин идва от земята (почвата), издига се и достига небето, но в движението си нагоре тя се разсейва и изчезва. Съдържа елемент на мечтателност и според специалистите по Фън Шуй се съдържа в цветове като зелено, синьо, бяло и лилаво.
 Ако офисът или домът ви са изпълнени с творчески и провокиращи сън предмети и цветове, експертите по древното китайско учение вероятно ще ви посъветват да се отървете от тях, като ги заместите с бликащи от енергия цветове, създаващи подходящо настроение и ентусиазъм за работа.
 Всеки цвят влияе на общото ви състояние. Именно по тази причина основна роля в практикуването на Фън Шуй имат цветовете. Много важно е да разберете защо смекчаването или подчертаването на определени нюанси в дома ви ще помогне да постигнете желаните цели в живота.
 Според древната китайска система, водещ принцип в използването на цветовете е постигането на баланс, а не излишък. Независимо дали планирате цветовата схема в жилището си, офиса, градината или пък във външния ви вид, следващите съвети ще ви дадат представа как можете да съчетаете окраските по най-добрия начин:
 Най-често използваните Ин цветове
Синьо: Освен, че съдържа Ин енергия, то ще ви накара да се почувствате спокойни, блажено отпуснати и балансирани. Има много силно влияние върху настроението и се свързва с любовта. Синьото създава усещане за мир и доверие, а специалистите по Фън Шуй го свързват с приключения и проучване. Тъмният му нюанс е цветът на мъдростта и интелекта.
Черно: Според китайското учение символизира пари и приходи. Това е перфектният цвят за успешна кариера, особено ако се комбинира с металик. Този цвят олицетворява емоционална защита и сила.
Лилаво: Този тон се намира накрая на спектрума и има голямо значение за духовното изцеление.
Бяло: В дебелите книги по Фън Шуй този цвят означава увереност, уравновесеност и чистота. Заради голямата концентрация на енергия Ин, бялото се използва най-често в комбинация със сребро и злато, за генериране на положителен ефект.
 Най-известните Ян цветове са:
Жълто: Счита се за също толкова мощно, колкото и червеното. Символизира слънчевите лъчи, топлината, движението. Свързва се с още с лекота и бодрост. Специалистите обаче, препоръчват да не прекаляваме с този цвят, тъй като може да си докараме голяма доза безпокойство.
Оранжево: Заредено с много енергия Ян, то има важно значение в практиката на Фън Шуй, защото укрепва концентрацията. Можете да се обградите с предмети или дрехи в този цвят, в случай, че е пресъхнал творческият ви кладенец. Оранжевото се асоциира с набелязването на цел и е цветът на организацията.
 Цветовете имат голямо значение и в жилището. Експерти прилагат различни окраски, що се отнася за външната фасада на къщата ви. Например, ако къщата ви е обърната на юг, боядисайте външните стени  в бяло, сиво или синьо – това ще подобри потока на енергията „Чи”. За къщите с лице на изток са най-подходящи земни или метални тонове, за да балансират енергийните вибрации.