януари 31, 2014

Годжи Бери или Супер плод

http://www.greenadia.info/2014/01/godji-berries.html#moreРастението Годжи бери или Лиций (лат. Lycium Barbarum) е родственик на картофа, домата и чилито. Плодовете са ярко червени и имат лек кисело-сладък вкус. Произходът му се свързва с Хималаите. Днес почти половината от производството му е съсредоточено по поречието на река Хуанхъ в Китай, а останалата част - в другите области на Китай, Индия и Непал.


Древността

Китайският, монголският и тибетският народ са отглеждали Годжи още преди около 5 хиляди години. А уникалните свойства, с които този плод става популярен сега, в началото на 21 век, са били добре познати на древните.
Първата съществуваща китайска медицинска книга, написана 100 г. пр. н. е., му отделя специално внимание и посочва, че обогатява Ин (Ин-Ян), подхранва кръвта, тонизира бъбреците, овлажнява белите дробове. В друга класическа китайска книга “Билки и лечение с храни” е написано, че Годжи “укрепва мускулите и сухожилията, предпазва от настинки и води до дълголетие.”

Най-възрастният човек на Земята

В официалните китайски регистри е документирано, че Ли Чинюн е живял цели 256 години. А името му се свързва с много легенди и фантастични разкази. Признат лечител, билкар и майстор на бойните изкуства, той надживява девет поколения императори, погребва 23 съпруги и оставя над 180 потомци. По спомени на очевидци, лицето на Ли Чинюн по нищо не се отличавало от по-младите с два века. Истинското му признание като лечител идва след 100-годишнината му. Една от тайните на дълголетието си Ли Чинюн отдавал на специална отвара, в която най-важната съставка била Годжи.

Съдържание

Плодовете на Годжи са изключително хранителни. Образно казано, осигуряват на организма повече витамин С от портокалите и повече бета каротин от морковите.
Най-добре е да се консумират пресни, но поради малката си трайност в свежо състояние, Годжи бери се сушат (по-често на слънце) или се подлагат на  дехидратация.
Освен да се ядат сурови, плодовете могат да се приемат под формата на сок и дори вино, запарват се като чай или се приготвят като тинктура. Спокойно можете да добавите Годжи към сутрешната си закуска от мюсли, овесени ядки, кисело мляко или към супи, салати, различни видове десерти.

Действие

1. Годжи е уникален плод, тъй като поддържа способността на организма за самоизцеление.
2. Доказано е, че Годжи увеличава производството на хормона на растежа – един от най-важните за тялото ни. Освен това, Годжи подобрява имунната система.
3. Годжи е мощен антиоксидант. Той пречиства организма от токсични вещества и подобрява активността на ензима супероксид дисмутаза (СОД) в тялото.
4. Годжи увеличава енергийните нива в тялото ни. Подобрява функционирането на надбъбречните жлези, което увеличава издръжливостта и енергията ни.
5. Годжи контролира холестерола.
6. Годжи подобрява зрението. Той съдържа две хранителни вещества - зеаксантин и лутеин, които подобряват зрението, като защитават ретината от заболявания, свързани с възрастта.
7. Годжи спомага за поддържане на нивото на кръвна захар, за функционирането на черния дроб и храносмилателната система и подобряването им.
8. Годжи подобрява външния вид. Мастните киселини в плода стимулират производството на колаген, който помага за придобиване на по-млада и добре хидратирана кожа.
9. Годжи увеличава сексуалното желание.
10. Годжи подобрява съня.
Тъй като е богат източник на хранителни вещества като витамин В и магнезий, Годжи ни помага да се сдобием със здравословен сън. Докато витамин В облекчава депресивните настроения, магнезият намалява времето, необходимо ни да заспим.
11. Годжи подобрява метаболизма и намалява теглото.
Годжи контролира нивата на кръвната захар и апетита.

1 коментар:

  1. Анонимен28 март, 2014

    Отличен разсад, който ще плододава същата година:
    0899353062

    ОтговорИзтриване