февруари 23, 2025

Синдермьо

синдермьо
Синдермьо е традиционно родопско ястие, подобно на качамак, но с различен вкус заради добавянето на кашкавал. Приготвя се в селата Могилица и Смилян,  и други Родопски райони и по обичай се прави по време на празници.
 
Необходими продукти за Синдермьо по родопски:

    150 г царевично брашно
    100 мл прясно мляко
    200 г кашкавал, настърган на едро ренде
    50 г краве масло
    Сол на вкус

Начин на приготвяне:

В тенджера с дебело дъно се смесват царевичното брашно, солта, прясното мляко и около 400 мл студена вода. Разбъркава се добре, за да се разтвори брашното и да не се образуват бучки.
Тенджерата се слага на средно силен огън и се добавя маслото. Бърка се непрекъснато с дървена лъжица или телена бъркалка, докато сместа започне да се сгъстява.
След като сместа се сгъсти и започне да се отделя от стените на съда, се добавя настъргания кашкавал. Продължете да бъркате, докато кашкавалът се разтопи напълно и сместа започне да се точи на конци.

Синдермьото се сервира горещо, като по желание може да го поръсите с допълнително настърган кашкавал или сирене. Традиционно се поднася в глинени съдове.

Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар