октомври 31, 2011

Витамините

Знаете ли, че…
витамините са малките агенти на всички жизнени процеси във вашия организъм. Благодарение на тях се подпомага процеса на преработване на храната и усвояването й от кръвта. Малка част от витамините се синтезират в чревната микрофлора – витамин К и биотин, а  витамин D се синтезира в кожата, когато я излагате на въздействието на слънчевата светлина. Голяма част от жизнено важните витамини, трябва да си набавяте чрез храната:
* с витамин D(освен чрез слънцето) може да се снабдите и чрез млякото, полезен е за костите
* витамин А в морковите помага да виждате през нощта
* витамин C в портокалите, помага на тялото ви да се излекува, ако се нараните
* витамините от група В, съдържащи се в зелените зеленчуци помагат на тялото ви да синтезира протеини и енергия

Естествено умереността е от ключово значение, тъй като предозирането или липсата на витамини причинява значително разстройство в растежа, храненето на тъканите и обмяната на веществата. Точни дози и индивидуални количества за приемането им не съществуват, но е факт, че те неминуемо присъстват в ежедневното меню.

Има два типа витамини: мастно-разтворими и водно-разтворими.

Когато ядете храни, които съдържат мастноразтворимите витамини, те се съхраняват в мастната тъкан на тялото, както и в черния дроб. Тези витамини имат късмета да остават в тялото ви за известно време - някои престояват за няколко дни, други могат да удължат престоя си до 6 месеца! Тогава, когато дойде време те да бъдат използвани, специални превозвачи в тялото ги отвеждат до мястото, където те са необходими. Витамини А, D, E, и K са мастноразтворими витамини.

Водноразтворимите витамини са различни. Когато ядете храни, които съдържат витамини разтворими във вода, този тип витамини не се съхраняват толкова дълго време в тялото ви. Вместо това, те се придвижват чрез кръвния поток. Тази част от водноразтворимите витамини, която тялото не използва се отделя чрез урината. Това означава, че тези витамини трябва да бъдат заменяни често, защото те не се задържат дълго време в организма! Към водноразтворимите витамини спадат витамин С и голямата група B витамини - В1, В2, В6, В12, ниацин, фолиева киселина, биотин и пантотенова киселина.

Вашето тяло е една мощна машина, способна да се справи самостоятелно при всякакви ситуации. Но когато става въпрос за витамини, тялото ви може да използва някаква помощ. Ето къде идва храната. Организмът ви е в състояние да получи витамини, от които се нуждае, от храната, тъй като различните храни съдържат различни витамини. От огромно значение е да се ядат различни храни, за да се получи асортимент от витамини. Повечето хора не се нуждаят от допълнителен прием на витамини чрез таблетки, ако се хранят с разнообразни здравословни храни.


Статията е превод от английски език: www.greenadia.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар