декември 21, 2011

Сапунени ядки

Сапунените ядки са изцяло натурални, естествени и екологично чисти. Така се наричат плодчетата на сапуненото дърво (Sapindus mukorossi), растящо в Индия и Непал. Sapindus mukorrosi e широколистно дърво и е уникално с това, че синтезира свой собствен естествен сапун.
Когато узреят сапунените плодчета се събират, обвивките им се отделят от ядките  и се изсушават на слънце. Точно тези обвивки- т.нар. сапунени ядки съдържат сапонини - вещества, притежават миещи свойства.
 Сапунените ядки са:
*Екологично чисти - не съдържат фосфати, ензими, пенители, оптически избелители или други химикали, които да вредят на вас или околната среда.
*Хипоалергенни – подходящи за бебета, хора с алергии или чувствителна кожа. Притежават антибактериални и антимикробни свойства.
*Универсални - сапунената течност може да се използва за измиване на всякакви вид повърхности, в миялната машина, като естествен пестицид, за измиване на съдове, за пране и къпане.
*Икономични и евтини - 1 кг може да се употребява в продължение на една година. Едно пране със сапунени ядки е на стойност под 20 стотинки.
*Лесни за употреба. Когато поръчвате сапунени ядки, заедно с тях получавате малка памучна торбичка. При пране сложете 6-7 половинки от ядките в торбичката, завържете и поставете директно при прането - в барабана на вашата пералня машина. Добавянето на допълнителни препарати или омекотители не е необходимо. Ако желаете прането ви да има свеж аромат добавете няколко капки етерично масло.

Начин на употреба:
За пране - сапунените ядки са едновременно силни и деликатни. В сравнение с останалите изкуствени препарати запазват цветовете по-ярки и не увреждат тъканите. Подходящи са за всякакви тъкани, включително коприна, кашмир и вълна, за цветно, бяло и ръчно пране при 30º - 95 º. За упорити и трайни петна използвайте предварително препарат за петна.
Сапунените ядки са изключително лесни за употреба. Поставете 6-7 половинки от ядките в памучна торбичка, завържете и поставете торбичката директно при прането в барабана на пералнята. Добавянето на прах и омекотител не е необходимо. При температура на водата до 60º сапунените ядки могат да се използват 2 пъти.
Използвайки сапунените ядки, трябва да вземете в предвид твърдостта на водата, големината на вашата пералня машина, количеството пране, замърсеността на дрехите, както и температурата, на която ще перете. Колкото по-твърда е водата толкова по-голямо количество ядки трябва да използвате.
За средно количество пране използвайте 6-7 половинки от ядките. За повече и по-мръсно пране може да ви трябват 9-10, а за по-малко количество 3-4.
При прането със сапунени ядки не се отделят изкуствени аромати. За ароматизиране на прането ви съветваме да добавите няколко капки етерично масло – лавандула или по  ваш избор. Можете да капнете етеричното масло директно върху торбичката със сапунени орехчета.
Сапунена течност - чрез сапунени ядки можете да си приготвите сами и сапунена течност.
Сложете 100 гр ядки(приблизително 2 шепи) в 3 л вода. Натрошете добре ядките преди да ги сложите. Кипнете течността и оставете да ври около 20 мин. По този начин сапонините съдържащи се в обвивката се извличат и разтварят във водата. Разполагате със сапунена течност, която може да използвате като почистващ препарат, за миене на съдове, пране или къпане.
За миене на чинии - използвайте сапунената течност за измиване на чинии, чаши, прибори и друго кухненско оборудване.
За миялна машина - сложете няколко ядки в пликчето и поставете директно при съдовете. Ако желаете добавете няколко капки оцет в отделението за гланц за повече блясък.
Измиване на плодове и зеленчуци
Сапунената течност може да бъде използвана за измиване на хранителни продукти. Накиснете плодовете и зеленчуците за 10-15 мин в сапунена течност. Изплакнете добре. Не изхвърляйте течността, може да я използвате като универсален препарат в дома ви.
Естествен пестицид - сапунените ядки са ефективна, естествена алтернатива за борба с вредителите по растенията.
Почистване на бижута - можете да използвате сапунената течност за почистване на всякакви налепи или замърсявания от вашите златни или сребърни бижута.
Шампоан и сапун - присъстват като съставка в натурални козметични продукти като шампоани, душ-гелове и сапуни.

Сапунените ядки са сертифицирани с много добра оценка от независимия институт DERMATEST- Германия.

Внимание: сапунените ядки(орехчета) не са храна, вземете предпазни мерки и ограничете достъпа им от малки деца.
За повече информация и поръчка: matatama.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар