март 14, 2018

Източници на калций за вегани

 От елементите, влизащи в състава на нашия организъм, калцият заема пето място след първите четири най-главни: въглерод, кислород, водород и азот. В човешкия организъм в нормални граници се съдържа около 2,5кг калций: 99% в костите, зъбите, ноктите, косата, а 1% в кръвта и клетките на меките тъкани. Дефицита на калций в човешкия организъм води до високо кръвно налягане, остеопороза, поява на камъни в бъбреците и жлъчката и др.

 Скелетът представлява хранилище на калция. При обилно постъпване на калций, той се отлага в крайните участъци на костите във вид на игловидни кристали. Тези запаси се изразходват в период на стрес, за да удовлетворят увеличената потребност на организма, особено когато постъпването на калций с храната е недостатъчно(например при рязка промяна на времето или по време на бременност при жените и т.н.). Но когато запасите се изразходват, организмът използва калцият от самите кости и в този случай е възможно развитието на остеопороза – размекване, крехкост и трошливост на костната тъкан. Тези явления са характерни за определени периоди от живота: бременност, кърмене, при бурни периоди на растежа, по време на съзряване при децата, климактериума при жените, ред заболявания на червата, ендокринната система(когато е нарушено усвояването на калций) и други заболявания на опорно-двигателния апарат. Освен това калцият е необходим за съсирването на кръвта, съкращаването и отпускането на сърдечния мускул, за запазване на зъбите здрави. Недостигът на калций води до повишена нервна възбудимост. Според мнението на повечето учени, достатъчното количество калций в периода на растежа и младостта поддържа организма дълги години млад.
 Дневната доза калций в дажбата на човека, според различни източници, се колебае между 800 и 1500 милиграма. Препоръчват се следните нормативи: при бременни 1000 мг, кърмачки – 1200 мг, деца от 1 до 5 г. - 800-900 мг, от 6 до 17г – 1200-1500 мг, възрастни 800 мг, в период на климактериум – до 1500 на денонощие.


Източник: „Биокалциеви добавки“, Тибетско китайска народна медицина

https://prirodata-i-nie.blogspot.bg/2018/03/blog-post.html


Няма коментари:

Публикуване на коментар