юли 07, 2011

Красиви Еко Стражи

Често пъти въздухът в помещенията, които обитаваме, е също толкова замърсен, колкото и въздухът навън. Летливи органични съединения от бои, лакове, лепила и климатици са много по-опасни, отколкото си мислим. Изследователи от цял свят тестват възможностите на растенията да поглъщат тези замърсители и резултатите са повече от убедителни.

Гербери срещу цигарения дим
Те се сражават успешно срещу цигарените отрови, като формалдехидите например. Подходящи са за всички помещения. Най-добре се чувстват близо до прозореца, където има достатъчно светлина за обилен цъфтеж. Улавят и бензол, трихлороетилен.
Отглеждане: По време на цъфтежа се нуждаят от редовно поливане, обичат влажна, проветрива почва и директна светлина. От време на време е добре листата им да се пръскат с вода.
Бръшлян за кухнята и банята
Със своите свежи триъгълни листенца той донася успокоение и зеленина навсякъде в дома ви, но ще ви служи особено активно в банята, кухнята или току-що ремонтирани и боядисани помещения. Улавя много ефикасно формалдехидите, малко по-пасивен е към толуена и бензола.
Отглеждане: Лесно растение, не изисква нито много вода, нито много светлина. Не понася обаче пълното обезводняване - листенцата му пожълтяват и изсъхват. Обича често да бъде почистван от старите листа и прекалено гъстите саморасли. Прекалено топлите и сухи места го разболяват с акари, но за сметка на това изобщо не се страхува от течение.
Фалаенопсис за влажните места
Най-разпространената за домашно отглеждане орхидея не е сред най-големите ловци на невидими отрови, но много елегантно и цветно тя поглъща достойни количества формалдехид. Обожава светлината, топлината и влагата.
Отглеждане: Подхранва се със специални торове за орхидеи по време на поливането, поне 2 пъти седмично. След цъфтене дръжката се откъсва до възелчето, откъдето се е развило цветчето. Никак не обича течението, което пречи на цъфтежа й. 
Стълбовидният кактус е незаменим за офиси и кабинети
Наричано още Перуанска свещ, това е единственото растение, което се противопоставя на електромагнитните вълни. Той поглъща щедро излъчваните вълни от телевизори, компютри и всички други уреди, безпощадно окупирали нашето жизнено пространство. Някои хора отчитат намаляване на традиционното си главоболие след разполагането на няколко кактуса върху бюрото си. Право и стройно, това растение през лятото се покрива с нежни бели цветя. Отглеждане: Необходими  са много  малко усилия и още по-малко вода. Важно е обаче да не остава без светлината. Почвата му трябва да е с добър дренаж, смесена с едър пясък и камъчета.
Спатифилумът - звездата на пречистващите растения
Ако ви трябва съвет за най-активно цвете - пречиствателна станция, безспорно това е спатифилумът, или бялото фламинго. Лесно за отглеждане, това цвете идва от влажните гори на Централна Америка. Освен с изискана красота то се слави и с неуморно поглъщане на почти всички видове летливи отрови, разпръсквани от лепила, бои, лакове и всякаква друга домашна химия. Отглеждане: Не изисква много светлина, но му трябва температура между 18° и 20° С през цялата година, постоянна влажност, но без водата да се застоява в саксията. Не бива да се пресажда, а редовно трябва да се наторява.
Цикламата - любителка на сянката и хладните помещения
Прекрасните и сърцевидни цветове ни радват през цялата година с изключение на зимата. Обича сянката, прохладата, формалдехидите и ксилена. Отглеждане: Температурата за нея не бива да е над 15°С. Има нужда от редовно поливане в цъфтежния период, но без да се прекалява. Чувствителна е на много високи температури и прекалено поливане.
Бегонията -универсална и екзотична
Тя може да бъде поставена  навсякъде.  Пречистващата й сила срещу летливите вредители действа независимо от мястото. С красивите си листа, увенчани с нежни гроздовидни цветове, тя ни радва и пази през цялата година най-вече от досадните формалдехиди.
Отглеждане:  Предпочитаната  температура за това цвете е от 16° до 20°С. Ако е по-хладно, ще цъфти по-дълго. Поливането трябва да е умерено, без да се мокрят листата.
Кенцията-палмата часовой
За да развие правилно своята внушителна осанка, тя се нуждае от големите пространства на дневни с високи тавани. Незаменима е в борбата с неприятните домашни миризми, включително и когато сме прекалили с ароматизатори или етерични масла. Улавя също бензола и хидрокарбоните.
Отглеждане: Обича светлината, но не и директните слънчеви лъчи. Понася добре и полусянката. Ако въздухът е много сух, помислете  за  овлажняване на листата.
Азалията нежно обезврежда амоняка
Някои от почистващите препарати съдържат амоняк, който нежната азалия безропотно поглъща с прекрасните си червени, розови, оранжеви или бели цветове. Цъфти през зимата и пролетта.
Отглеждане: Най-добре се чувства при температура от 15° до 20°С. Може да се изнесе и навън, но на директна слънчева светлина. Ако листата й започнат да падат, това е знак, че температурата е много висока за нея.
Аристократичният антуриум не е само за букети
Колкото и да е неочаквано, това изискано цвете ефикасно поглъща амоняка и формалдехидите. Обожава светлината и влажния въздух, затова можем да го поставим в кухнята или в банята с прозорец.
Отглеждане: Редовно оросяване на листата и температура между 18° и 22°С. Пресаждането е добре да се прави в началото на лятото с подрязване на корените.
Коледната звезда - спасение за непроветримите места
Този коледен дар поема големи количества вредни вещества, които се събират в непроветрените помещения, особено по време на зимните празници. Прекрасните му червени, розови или бели листа не само ни радват в коледната нощ, но и съвестно ни пазят. Отглеждане: При температура над 18°С коледната звезда забавя своето развитие. Добре е да се настани пред прозорец, защото се нуждае от светлина. За съжаление често става жертва на бялата мушица. В такъв случай е най-добре цялото растение да се изхвърли, преди да е заразило останалите.

Източник: anonce.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар