май 04, 2011

Време за масаж

Класическият масаж стимулира доставянето на кислород до тъканите, отпуска мускулите и е подходящ за хора от всички възрасти. В зависимост от начина, по който се прилага, той има отпускащо или тонизиращо въздействие и ще изпитате удоволствието от тези негови ефекти. Масажът възстановява правилната стойка на тялото и жизнерадостното излъчване на лицето. Премахва безпокойството и стреса, помага да усещате духа и тялото си преливащи с енергия.

Едно от основните предимства на масажната терапия е възможността да се прави и в центрове за рехабилитация, и в масажно студио, и в къщи. Ефектът от масажа може да се увеличи чрез допълнителни средства като ароматни масла, лосиони, кремове, пудри.

Класическият масаж може да бъде на цялото тяло или частичен – на определени зони от тялото. Изключително отпускащо и разтоварващо действат: римския масаж с мед и мляко, масажа с вулканични камъни, както и масажа с топъл шоколад или мед. Времето, необходимо за такава процедура е от 20 минути до 1 час, а цените също варират от 20 лева и рядко надвишават 50 български лева. Естествено, ако сте решили да си направите самомасаж у дома ще спестите споменатите парични суми.

Професионалните масажисти често препоръчват водна кинезитерапия за клиенти с ограничен обхват на движение в резултат от заболявания като артрит, постоперативни увреждания, бременни жени или наскоро родили, както и за клиенти с всякакъв вид увреждане на нервите. Известно е, че водната терапия е много релаксираща за хора с нарушения в съня, при безсъние.

Няколко важни съвета:
Ако посещавате за първи път масажно студио, от вашия терапевт се очаква да прецени състоянието ви, а от вас - да споделите, ако имате някакви оплаквания. Има няколко заболявания, за които масажът е неподходящ метод за възстановяване. Ето защо е необходимо и важно да информирате своя масажист за всички здравни проблеми, или лекарства, които приемате. Вашият терапевт може да поиска препоръка или одобрение от личния ви лекар.

В зависимост от вида на масажа, може да се наложи да се съблечете частично или изцяло. При масаж на цялото тяло, повечето хора се събличат напълно. Въпреки това, можете да изберете да останете по бельо. Вашият масажист ще ви даде правото на личен избор, като вариант е частично тялото ви да е покрито, като открита остава само зоната, която се третира.

Не се колебайте да задавате въпроси или да изкажете мнение, ако се чувствате дискомфортно, в такъв случай терапевтът ще използва друг подход или техника.

След масажната терапия повечето хора се чувстват много спокойни. След първоначалния период на чувство за покой, често се усеща прилив на енергия, бодрост и по-голяма работоспособност, което може да продължи с дни. Тъй като токсините се отделят от меките тъкани по време на терапията, препоръчително е да се пие много вода след масажа. Благоприятен ефект след процедурата ще има и взимането на топла вана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар