февруари 25, 2011

Мъдростта в общуването

Създаването на успешни междуличностни контакти е постижение на човека и неговия темперамент.
Когато Вие действително разберете човека и неговата природа, когато сте наясно защо хората постъпват по един или друг начин, защо в решаващи ситуации реагират именно по този начин, само тогава може да считате, че успешно сте овладяли изкуството да общувате.

Какво вълнува повечето хора?
Човек преди всичко проявява интерес към себе си, а не към другите. С други думи вниманието му към себе си превишава хиляди пъти вниманието към друг човек. За всеки собствените му интереси стоят над интересите на останалите. Това е вродено инстинктивно чувство в човешката природа.

Помнете, че човешките постъпки се обуславят от нашите мисли и чувства. Тази особеност е оставила толкова силен отпечатък върху човечеството, че дори и за филантропа най-големите постижения са чувствата на удовлетворение и радост, след поднасянето на подарък, а не факта на благотворителност.

Вие не трябва да се мъчите от угризения на съвестта или да изпитвате чувство на неловкост заради това, че в основата си човечеството е користно. От началото до края то е било и ще си остане такова. В този смисъл ние всички сме еднакви. Азбучната истина за това, че "хората първо се грижат за себе си" е основа на човешките взаимоотношенията.

Как изкусно да беседвате с други хора?
Когато разговаряте с други хора трябва да се съсредоточите върху темата, която най-много ги интересува. Що за тема е това? Разбира се, самите те!
Когато разговаряте за техните проблеми те са в приповдигнато и радостно настроение и в тях неволно се заражда симпатия към вас. Личната ви сила на влияние ще се повиши забележимо, ако премахнете от речника си думи като "аз", "свой", "мое". Необходимо е да ги замените с други думи, притежаващи най-голямата сила в човешкия език - "вие", "ваше".

Например: "това е направено за вас", "ако вие постъпите така ще извлечете от това неизчерпаема полза", "в бъдеще това ще донесе радост на вашето семейство".
В действителност това не е проста задача и затова е необходимо постоянно да тренирате. Но, ако на практика изпробвате всичко това, ще се убедите, че си е заслужавало да го направите.

Съществува и друг начин за използване на тази особеност на човека да се грижи за себе си. Предложете му сам да разкаже за себе си. И вие ще откриете, че хората жадуват да говорят за себе си много повече, отколкото да обсъждат какъвто и да е въпрос.
Ако успеете да накарате човека да се разприказва, вие непременно ще му харесате. Може да опитате да зададете въпроси като:
"Иване, как е Вашето семейство?"
"Откога сте в тази компания?"
"Господине, това Вашият роден край ли е ?"
"Господине, Вие как мислите ... ?"
"Господине, това Ваша семейна снимка ли е?"
"Госпожо/Госпожице, Вие стигнахте ли благополучно?"

Затова когато разговаряте с даден човек се постарайте да го накарате да разкаже за себе си и своя живот. По този начин вие ще станете най-желания от него събеседник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар