февруари 26, 2011

Ароматотерапия

Ароматотерапията или още наричана ароматерапия означава лечение с аромати. Ароматите не само освежават сетивата ни, те действат и спазмолитично (болкоуспокояващо), тонизиращо, възбуждащо и дори противовъзпалително. Когато билките излъчват силен свеж мирис, това е не само приятно благоухание, а и израз на голяма лечебна сила. В същото време те действат и балансиращо върху психиката. В миналото е било нормално ароматичните билки да се поставят в стаите или да се горят в огъня с дървата.

Ароматът на билките е съхранен в етеричното масло - течна есенция, която се получава чрез дестилация в лаборатория и се продава в аптеките. Тези етерични масла могат да се използват по много начини - във ваната, за масаж, могат да се дават за вътрешна употреба върху бучка захар или просто да се пръскат в стаята. Ако капнем няколко капки от тях в купа с гореща вода, ароматът се разнася в цялата стая. Това е приятно винаги, но е особено благотворно за стаята на болен. Купата с вода по възможност трябва да стои на парното.

Ако искате да си направите SPA у дома, капнете няколко капки от етерично масло в бутилка с топла вода, разклатете я и я прибавете във ваната за къпане. За масажи чистата есенция е прекалено силна, но тя лесно може да се смеси с бебешко тоалетно мляко и така се получава отлично масло за масаж.

Изборът от аромати е голям: мащерката, салвията и пинията подкрепят дихателните органи при настинки. Майораната е спазмолитична. Кориандърът и кимионът стимулират храносмилането. Бергамотът и лайката усилват защитните сили на организма. Розмаринът и розовата есенция дават жизненост и прогонват умората. Маточината отпуска напрежението и стимулира функциите на кожата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар