януари 30, 2011

Движение

Всичко се движи, всичко тече, всичко се променя!

Движението за човека е неделима част от неговия ритъм на живот.

Разходки и излети
Към двигателния режим спадат и разходките и излетите, които играят съществена роля в човешкото ежедневие. Разходките се правят по-често. Tе обикновено се правят в близките околности - в паркове или градинки, в гората, на полето, а излетите отнемат повече време и са на по-далечни дестинации. Разходките и излетите не трябва да се считат като изгубено време, те имат здравна, научна и възпитателна насоченост. Tе са необходими, за да се получи едно здраво поколение. Както труда в цветната, зеленчукова и овощна градини и в околната природа, така и разходките и излетите преди всичко ще укрепят човека физически. Излетите в планината ще помогнат за физичното укрепяване не само чрез упражненията на мускулите, но и чрез дълбокото дишане на чист и свеж въздух. Знае се, че пребиваването в планината увеличава в много скоро време броя на червените кръвни телца.

Второто значение на излетите и разходките е научното: човекът прави наблюдения върху треви, цветя, дървета, извори и камъни. Знае се, че умът се развива,   само   когато се натрупат  достатъчно факти, с които той може да работи.

Трето значение на разходките и излетите е възпитателно. Планината ще накара човека да мисли, ще обнови неговите чувства и ще развие неговата воля. Ще развие волята му от една страна чрез труда, приложен по време на екскурзията и от друга страна, понеже самото изкачване на планината често е придружено с мъчнотии при преминаване през стръмни, трудно-проходими места, с преодоляване на други препятствия.

Планината възпитава и естетически чрез своите красоти. Тя чрез чистотата на своята среда освобождава човека от всичко дребнаво. Например, онзи, който има желание да си отмъсти, като се изкачи на планината, е готов да прости. Ако е бил неразположен, горе на планината се изменя неговото състояние. Там на планината проговорва по-ясно възвишената човешка природа; човек там по ясно чува вътрешния глас, който му казва да живее за великото и красивото, за една възвишена идея.

Спорт, хоби и свободно време
Важно е всеки да има хоби или някакво приятно занимание, с което да оползотворява свободното си време. Рисуването например, развива въображението, четеното на книги подобрява паметта и обогатява речника, спортът подобрява чувството за ориентираност в пространството и повишава самочувствието, карането на колело вталява,  фитнесът оформя фигурата. Най-полезни са движенията без усилено физическо натоварване като аеробика, пилатес, йога, танци.

И все пак, ако си работохолик и нямаш достатъчно свободно време има още един вариант - спорт може да се практикува и чрез… мисъл. Установено е, че мислената визуализация е почти толкова ефективна както реалния спорт. Може да изградиш в съзнанието си своя образ как плуваш, скачаш, бягаш или се разхождаш сред природата. Чрез умственото спортуване мозъкът изпраща сигнали до тялото и го стимулира да извайва красиво телосложение. Себевизуализацията е добре да се прави на тихо и спокойно място, на фона на релаксираща музика. С мислената представа не трябва да се прекалява, добре е да не забравяме, че сме земни  жители и трябва да мислим като здраво стъпили на земята хора.

Използвана е извадка от книга „Новата Педагогика” 

Няма коментари:

Публикуване на коментар