януари 29, 2011

Житен режим

Ако се храним предимно с жито и плодове, животът ни ще бъде по-чист и по-свят.
През зимата, когато няма достатъчно пресни плодове и зеленчуци, в организма се натрупват известни мазнини, утайки и отрови, които е хубаво да се премахнат, за да може да се възползваме пълноценно от пролетните слънчеви енергии. Това пречистване става най-добре с Житния режим в продължение на десет дена.

Приготвяне на житото – още от предната вечер се сваряват 100 грама очистено жито 10 минути с повече вода. След това се увива в една вълнена кърпа (както се прави при подквасването на мляко) и на сутринта житото ще се разцъфти и лесно ще може да се дъвче. Разделя се на три части за закуска, обед и вечеря и се дъвче дълго време, докато стане на каша в устата. Освен това възрастните могат да изядат по една ябълка за тониране на нервите, по три ореха за усилване и подхранване на мозъка и по една лъжичка мед за регулиране на стомаха. Житото подпомага дейността на сърцето. Два часа след изяждането на житото се пие вода и ако се почувства гадене, може да се прибави някоя капка лимон във водата.

Кога се прави Житния режим?
Житният режим се прави в началото на месец февруари, когато Слънцето е в знака Водолей, който е символ на чистотата и любовта и на силите на новата епоха на Водолея.
За провеждане на Житния режим от младите хора е необходимо жито само един килограм, което малко да се накисва във вода от вечер и да се дъвче продължително, но не трябва да се прави с покълнало жито. Когато житото покълва, всичката му сила отива в кълна и човек не може да се ползва от силите на житото.

За възрастните е необходимо: един килограм жито, един килограм мед, 90 ореха, 30 ябълки и един лимон за 10-те дни пост. Добре е преди започване на режима да се вземе очистително или да се направи клизма. Когато се започва режимът в сряда сутринта, се казва формулата: „Божията любов носи изобилния и пълен Живот." (З пъти) След нея се казва формулата за Житния режим: „Господи, приеми ме в лечебницата на природата за десет дни." (З пъти) Тази формула се казва само веднъж при започване на Житния режим, а при всяко хранене се казва първата формула. Когато се ядат ябълките, по една на ядене, семките се броят, събират се и през пролетта се посяват в земята. Сутрин трябва да се закусва след изгрева на Слънцето, а вечер да се вечеря преди залеза.

На десетия ден се отпоства със супа, направена от картофи, вода, сол, магданоз. Преди поднасянето й се слагат лимон и черен пипер. Яде се и хляб.

Петър Дънов (Beinsa Douno) казва: „Добре е човек да започне пост или Житен режим, когато се намира в най-тягостно състояние на душата и духа или има най-големи противоречия и страдания." Това е напълно специфично и индивидуално за всеки човек.
Ако някой пропусне да направи Житния режим през февруари, може да го направи през март при разсип на Луната, когато Слънцето е в знака Риби. Така той ще разбере смисъла на милосърдието и жертвата, мистичното, скрито в мълчанието, и ще омекоти своята карма. Десет дневния житен пост може да се направи и през останалите месеци на годината.

От ябълките, орехите, житото, хляба, зехтина, всички плодове, няма по-хубава храна за човека. Житото е много важно, то прави човека по-устойчив.

Житният режим може да се прави и за постигане на някои добродетели: смирение, кротост, въздържание, милосърдие, благост, търпение и други. Може да се прави за влизане в някое учебно заведение, за успешно завършване на образование, за създаване на дом и за излизане от някои трудни положения в Живота. Тогава режимът се започва при нова Луна и трае отново 10 дена. Добре е да се започне пак в сряда и да се завърши в петък. Ако човек започне режима сутрин, е отлично, ако го започне на обед е много добре, а вечер - добре. Сутрин след изгрева на Слънцето има най-много слънчеви енергии и ако човек започне режима тогава, ще се свърже с животворящите слънчеви лъчи.

Източник: Книга "Хранене, пост и житен режим" - Петър  Дънов

1 коментар:

  1. Повече информация за Житния режим можете да намерите тук: www.jitenrejim.bratstvoto.net

    ОтговорИзтриване