януари 24, 2011

Живата Храна

Когато ядете свежа храна, самите вие ставате свежи!
Значението на виталността на храната е било оценено още преди повече от 2500 години от Питагор, който е казал: „Само живата, прясна храна може да направи възможно човешките същества да разберат истината".

Всички ние би трябвало да знаем, че целият живот съществува главно  благодарение на слънчевата енергия. Тази енергия се натрупва в зелените растения, плодовете, ядките, зърната и зеленчуците. Когато се храним с тях, ние консумираме трансформирана в процеса фотосинтеза слънчева енергия. С други думи, ние се храним със слънчева храна, запазила почти цялата си жизнена енергия. Много растения запазват своята животодаваща енергия доста време след като са откъснати. Всъщност, те запазват своята способност за покълване и растеж. За разлика от това обаче, когато месото се консумира, в него вече от няколко дни са започнали процеси на разложение. Така че, когато ядем месо, ние поглъщаме мъртва храна - храна, в която жизнената енергия е разложена.

За да увеличите максимално хранителната и енергетична стойност на вашето меню, опитайте да ядете колкото е възможно повече сурова храна, пълна с жизнена енергия.

Колкото една храна е по-близка до нейното естествено състояние, толкова по-висока е нейната хранителна стойност. Много витамини и незаменими хранителни вещества напълно или частично се разрушават при готвене, особено при по-продължително. Суровите храни са пълни с жизнена енергия - прана. Практически ние трябва да приемаме храна само за да получим тази прана в организма си, така че единствено разумно и обосновано е да се яде храна, която притежава колкото е възможно повече от тази жизнена енергия. Древните мъдреци са се хранили изключително само със сурови плодове, ядки и корени от пустините и планините и са живеели продължителен, цъфтящ от здраве живот. Всеки ден можете да избирате между прясно покълнали семена, бобови зърна, жито или ориз, картофи, плодове и зеленчуци  - идеална храна, пълна с витална енергия. Намалете количеството на обработените, бутилирани, съхранявани, и консервирани храни - те често съдържат много вредни химически вещества и консерванти, прибавяни, за да се предотврати тяхното разваляне. Подсладените бутилирани напитки, като кока-кола и други са особено вредни за здравето.

Природата е сложила богата трапеза пред всеки човек, пред всяко живо същество, но на никого не казва какво трябва да яде и как да яде. Всеки сам трябва да направи своя избор на храна, пасваща на собствения му вкус.

„Растителната храна дава търпение, а най-хубавата храна се заключава в хубавите мисли!” – Петър Дънов

За написването на тази статия е използвана извадка от книгата  „Философия на вегетарианството”

Няма коментари:

Публикуване на коментар