януари 26, 2011

5-те елемента по Фън Шуй

Теорията за петте елемента е основана на същите принципи, като философията за Ин и Ян – постоянни промени, еволюция и постигане на баланс. Елементите, според фън шуй, са земя, метал, огън, дърво и вода. Те могат да се разглеждат като отделни фази на постоянно променящ се цикъл. Елементът разцъфва и сменя предходния, както сезоните следват един след друг. Всеки елемент може да се разглежда като проявление на определен аспект от Чи, енергията на вечността, която прониква през цялата Вселена.
Всеки елемент има свои собствени характеристики. От всички, Огънят е най-силния. Той изразява мощна енергия, Земята – опора и подкрепа, Дървото – растеж, Водата символизира свобода и обновление, Металът – силата на ума.

В Китайската философия, всеки един елемент отговаря на определен цвят, форма, вкус, сезон, посока, част от тялото и много още неща.

Елемент Дърво /лично развитие/ – тук цветовете са чисти и енергетизиращи – зелен, който стимулира израстването и лилав, цветът който носи изобилие и богатство. Дървото символизира енергиите, които се движат вертикално и затова неговите форми са цилиндри и колони.


Елемент Огън /сила и мощ/– цветовете на огъня са червен и оранжев, ярки цветове, който пръскат светлина и енергетизират. Формите, които създават огнената енергия са пирамида, триъгълник, диамант и всички фигури, изобразяващи слънце с лъчи.

Елемент Земя /опора и подкрепа/– Земята се асоциира с приглушените жълто-кафяви тонове. Тези цветове успокояват и забавят енергията. Формите на земната енергия са квадрати и правоъгълници. Замяната на портретите с пейзажи, може да увеличи земната енергия в дома.

Елемент Метал /сила на ума/ - цветовете му са бял, сребърен, сив. Тези цветове са ясни и влияят на интелигентността. Металът се изобразява и с дъга. Това е много мощно, носи креативност и има лечебен ефект. Когато формата на метала е кръг - в този кръг енергията е в постоянно движение и струи навън.


Елемент Вода /свобода и обновление/ – водата се представя от синьо и черно. Тези цветове пробуждат мъдростта. Символи на водната енергия са всички свободно падащи форми и тези, които могат да задържат вода.


Философията на фън шуй е да се стремим към балансиране на всичко в обкръжението ни. Това е дълъг и сложен процес, който практически е безкраен. Ако искате да постигнете нещо бързо, да направите някаква промяна в живота си, използвайте цветовете и формите на елементите, чието влияние искате да коригирате. Например, ако сте човек, който бързо се ядосва, вероятно личната ви Чи е доминирана от прекалено много огнена енергия. Тя може да се балансира, като засилите елемента вода в спалнята си – акценти в черно или синьо, фонтан или друг воден символ.

И все пак, най-важно е намерението, с което правите нещата. Дори пространството около вас да не е в идеален баланс и хармония, бъдете добър човек, с положителна нагласа, с мир и хармония в душата.

Източник: bg-donna.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар