януари 21, 2011

Мисли в зелено ;)

Всеки има правото да избира и да определя начина, по който да извърви земния си път. Според някои философи съдбата и самият живот са предопределени от самото ни раждане и зависят от това дали сме родени в заможно семейство, дали имаме по-големи братя или сестри, които да ни споделят и  поучават от своя житейски опит, дали сме чернокожи или от бялата раса, дали сме красиви, високи, стройни или просто от това, дали сме умни и с добри наследствени характеристики. 

Според известния френски философ Жан-Жак Русо „Човек се ражда свободен, но навсякъде е в окови" тоест човек се ражда свободен да прави своя избор, но в процеса на израстване, обществените порядки, норми и закони го поставят като в „окови”. И точно тук идва на помощ волята и силата на вярата в себе си. И както се казва във всеизвестна фраза от филм: „Don't let your past dictate who you are, but let it be a part of who you will become!” и в превод: „Не позволявай миналото да диктува какъв си, но му позволи да бъде част от това в какъв ще се превърнеш!” 

Всеки сам определя своя ритъм на живот  - вечер да си ляга навреме след дългия и изнурителен работен ден и на следващата сутрин да стане рано с бодър и свеж ум, готов за поредната дневна доза работа или пък да прекара още една бурна вечер на купон с приятели и на сутринта да не е сигурен дали все още е назначен ;) Такива дилеми винаги е имало и вероятно ще продължават да съществуват. Но ето и една приятна зелена мисъл -  все още има и стойностни хора, които са изградили своята ясна концепция за вълшебството живот. Такива са истинските, неподправени хора, които следват неотлъчно ценностната си система и принципите си. Към тях се причисляват и вегетарианците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар