януари 22, 2011

Вегетарианство

„Храната трябва да бъде вашето лекарство,
а ваше­то лекарство нека бъде вашата храна”
– мисъл на Хипократ
Думата вегетарианец съществува от 1842г., когато е създадено Британското вегетарианско дружество. Тази дума произхожда от латинската дума „vegetus“, която означава „невредим, здрав, чист, силен“. Латинското „homo vegetus“ може да се изтълкува, че значи човек в прекрасно физическо и душевно здраве. Първоначалният смисъл на думата предполага правилни философски и нравствени възгледи за живота, което е нещо много повече от една зеленчуково-плодова диета.

Вегетарианството е хранене, при което се изключва всякакъв вид месо. Това е не само диета или режим на хранене, а и начин на мислене, на живеене. Вегетарианството може да бъде:
- Лактоововегетарианство (млечно-яйчно вегетарианство) – приемат се предимно храни от растителен произход и не се яде месо, но се консумират мляко, млечни продукти и яйца.
- Лактовегетарианство (млечно вегетарианство) – не се ядат месо и яйца, но са позволени млечните продукти като кисело или прясно мляко и сирене
- Веганство (от английски език - vegans) – стриктно вегетарианство, при което от диетата са изключени месото, яйцата, млякото и млечните продукти.
- Суровоядство – последователите на този хранителен режим консумират растителни храни, които не са обработени термично. Позволява се храната да бъде пасирана, пюрирана или изсушена.

Световно известни вегетарианци са: Жан-Жак Русо, Питагор, Платон, Сократ, Сенека, Леонардо да Винчи, Лев Толстой, Джордж Бърнард Шоу, Чарлз Дарвин, Лао Тзъ, Махатма Ганди, Далай Лама
Световно известни българи вегетарианци са: Владимир Димитров — Майстора, Асен Златаров, Петър Дънов

Повечето вегетарианци са хора, които са постигнали своето себеосъзнаване и независимо дали причината да станат такива е морална, религиозна, етническа, икономическа или дори екологична, те допринасят за изграждането на едно по-миролюбиво общество. Счита се, че етичните съображения са най-важни, за да стане човек вегетарианец. При етичното вегетарианство основополагащо е разбирането, че и другите живи същества имат чувства, и че техните чувства са подобни на нашите. Това подтиква хората да осъзнаят по-ясно нещата и да разберат, че когато губим уважение към живота на животните, ние губим уважение и към човешкия живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар