март 02, 2011

Правилния ритъм на деня

Рано лягай, рано ставай и ще бъдеш здрав, богат и мъдър -  английска поговорка
Всичко живо има ритъм: ритъм имат и човешкото сърце, и периодът за мътене на птиците, и растежът на растенията. Човекът също се подчинява на този изначален ритъм - той има ритъм на деня, на месеца, на годината и, най-сетне, на живота.
Началото е в това, че той трябва да се опитва всеки ден отново да живее в съзвучие с природата, а не против този ред - ако не иска да се разболее след по-кратък или по-дълъг период.
Само малцина са дарени с желязно здраве, повечето от нас трябва да го печелим всеки ден отново. За тази цел лекарят или природолечителят се нуждае от сътрудничеството на пациента - без него той често e безсилен.

1. Необходимо е да си създадете навик да ставате рано и да си лягате рано. Трябва да се събуждате по изгрев слънце - през лятото по-рано, а през зимата по-късно - и да използвате енергията на започващия ден. „Рано пиле, рано пее" - в тази стара поговорка се съдържа много истина. Слънцето изгрява и залязва за всички хора - и научни изследвания показват, че човекът е в значителна степен свързан към този слънчев ритъм.
“Early to bed and early to rise makes a man healthy and wealthy and wise”, казват англичаните.

2. Сутрин е добре да стимулирате кръвообращението си: чрез четкане на цялото тяло със суха четка, студен душ или обмиване със студена вода, същото с редуване на студена и топла вода през зимата. След това лека гимнастика, в съчетание с дихателни упражнения - това освежава и ободрява.

3. Закусвайте! Утринната закуска е ключова за количеството на вечерята, която е прекалено обилна при някои хора. Това е разбираемо: ако сутрин не се хранят, естествено, че вечер ще сядат гладни на масата. По-голяма част от течностите трябва да се приемат сутрин - а не вечер, както става често.

4. Ако от предната вечер подготвите и планирате задачите си за утрешния ден, ще избегнете напрежението сутринта! Да започвате новия ден, довършвайки задачи от стария, е неразумно психологически и ви причинява умора още от сутринта. Затова е необходимо да подредите, да подготвите нещата си от вечерта - а не да ги отлагате за сутринта (и по възможност да не водите спорове). Тогава ще заспивате по-спокойно и ще започвате всеки ден без напрежение.

5. Повечето хора прекарват голяма част от времето си в седнало положение! Може да компенсирате този период на застой чрез допълнително движение - например изберете пътя до работата си по такъв начин, че да изминавате поне една част от него пеша. Който ходи много, живее по-дълго!

6. Излизайте на чист въздух през работните почивки! В това отношение е необходимо да съблюдавате също така ритмичния баланс между седене и стоене, седене и ходене, престой в затворено помещение и компенсиране с престой на чист въздух. Нужно е всичко да е балансирано.

7.   Работен процес без обедна почивка противоречи на природата. Обедът е големия "вододел" на деня.

8.  Когато в късния следобед приключите работата или се върнете вкъщи, вземете душ и по възможност се преоблечете! След душа ще се почувствате „като новородени", включително и психически.

9. Не вечеряйте прекалено късно (в 18 часа, най-късно в 19 часа). Вечерната разходка след вечеря отпуска.

10.  Прекарвайте вечерта спокойно - само няколко дни от седмицата можете да си позволите да вършите някакви трудови дейности до 21 часа. Късно вечер не възбуждайте тялото и психиката с разни неща, били те горещи бани или интересни телевизионни криминалета. Нима заради телевизията, която превръща хората в пасивни зрители, оставя на заден план насладата от  спокойствието на реалността, релаксиращата музика, приятното четиво, поезията, илюстрованите книги или любимите занимания?

11. Кръгът се затваря, денят приключва. В 21 часа, най-късно в 22 часа трябва да сте готови за сън. Необходимо е да си отделите осем до десет часа за сън. Изключения са възможни, стига да не се превърнат в правило.

Да живеете в ритъм означава да живеете по-здравословно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар