март 30, 2011

Грижа за Околната Среда

Природата е винаги права - ако човек живее в хармония с нея, животът му ще върви добре.
Практическата защита на околната среда трябва да бъде основна задача и цел на всеки в съвременното свободномислещо общество. Ако искате да оставите една красива представа за Земята на идните поколения, следвайте нашите „зелени” препоръки:

1. Използвайте само съдове, които бързо се разпадат! Бутилките от PVC отделят отровни хлорни газове, когато ги изгарят (става дума за меките пластмасови опаковки на шампоани, средства за миене тип „веро" и други стоки за дома). По възможност използвайте вместо тях хартиени опаковки. Ако нямате тази възможност, поне не хвърляйте пластмасовите опаковки още след първата им употреба, а ги използвайте няколкократно.
2. Максимално избягвайте покупката на опаковки, които не могат да се връщат обратно! Бутилката за многократна употреба трябва да навлезе все по-широко в практиката.
3. Забравете за цветната целулоза, цветните хартиени носни кърпички или розовата тоалетна хартия. Наистина хартията се разпада във водата - но боята остава. Неизбелената, сива хартия върши същата работа - и не вреди на околната среда.
4. Фирмите за химическо чистене окачат всяка дреха на отделна закачалка и я увиват в найлон. Често това не е необходимо и можем да занесем дрехите вкъщи на ръка. По този начин хвърляме по-малко боклук в кофите за смет.
5. Батериите също могат да бъдат предавани в приемателни пунктове - никоя батерия не е за боклука. Те са опасни замърсители на околната среда (подпочвените води!), тъй като съдържат живак. Всички сервизи за коли приемат акумулатори, а в магазините, в които се продават малки батерии, често приемат и употребявани. Старата батерия от мобилния ви телефон може да предадете във всеки офис на мобилните оператори.
6. От само себе си се разбира, че старите автомобилни гуми не бива да се захвърлят нито в реките, нито на полето. Първо, търговците ги приемат, второ, много общини са направили места за събирането им. Същото важи, естествено, и за старото автомобилно масло, което е един от най-опасните замърсители на околната среда и подпочвените води.
7. Въобще при цялата ни обвързаност с удобството, наречено автомобил, всички ние трябва да признаем, че той е един от най-опасните замърсители на околната среда. Всеки трябва да действа активно, докато мудната бюрокрация се раздвижи: използвайте железопътния транспорт, карайте велосипед, зареждайте колата си с безоловен бензин, поставете си катализатор, не шофирайте със скорост над 100 - 120 км/ч! (Ще се учудите колко благоприятно се отразява ограничението на скоростта върху съдържанието на портфейла ви: когато погледнете таблото, показващо разхода на гориво, много бързо ще забележите какво означава пестеливо шофиране. При бързо ускоряване, рязко тръгване, каране с пълна газ, каране на прекалено високи или прекалено ниски обороти стрелката мигновено показва двоен разход на гориво.)
В случай че ходите на работа с кола, организирайте колегиална общност. Една кола с четирима пътника замърсява по-малко въздуха, отколкото четири коли с по един водач!
Наистина ли не можете да пътувате с автобус, метро или трамвай! Помислете над това, не бъдете прекалено големи егоисти, погрижете се и за околната среда!
Грижейки за средата, в която живеете, допринасяте за качествен и пълноценен живот, както на самите вас, така и на всички земни обитатели!

2 коментара:

  1. Анонимен15 юни, 2011

    И пийте повече Швепс!!!
    Помага...:)

    ОтговорИзтриване
  2. Аз лично не си падам по газираните напитки :p Но ако смятате, че помага за нещо(вероятно за добро настроение)пийте Швепс до насита!

    ОтговорИзтриване