март 06, 2011

Ободряващи напитки

От плодови и зеленчукови сокове, плодов чай, минерална вода, прясно или кисело мляко с миксера може да се направят освежителни и здравословни напитки. Най-добре е да бъдат подсладени с мед, крушов сок или кленов сироп. От сортовете мед най-подходящ е акациевият, тъй като е по-рядък и не се втвърдява. За основна съставка на здравословната лимонада са подходящи лимоновия сок, силния чай от шипки или слез, сокът от бодливо дърво или други плодови сокове. Просто се подслаждат и се долива минерална вода.

За тези, които нямат апетит, се правят усилващи напитки, като с миксер се разбива мляко или айран с пресни плодове, като банани, ягоди. С мляко или айран може да се разбие дори мармалад.
Един пример: с миксер се разбиват една голяма чаша айран, една чаша сок от червено цвекло, една чаша ябълков сок, подслажда се с мед и се добавя щипка карамфил и ванилия.

Може да приготвите чудесен ябълков чай като обелите непръскани ябълки, нарежете ги на дребно и ги изсушите. Същото може да се направи и с кори от лимон или портокал.

Особено тонизираща напитка е английската barlеу water: варят се 50 грама ечемик в 2 литра вода за час и половина, после получената течност се прецежда. Тази вода е здравословна усилваща напитка, дори и за кърмачета през първите седмици от живота им. За тях се прецежда през много ситно сито. За възрастни напитката може да бъде подправена с ябълков сок, лимони или мед.

Няма коментари:

Публикуване на коментар