март 23, 2011

Пчелен Мед

Какво представлява пчелния мед? Това е нектарна течност, събирана от цветовете на растенията или от маната по листата и преработена от пчелите. Следователно има два вида мед - нектарен и манов.
Нектарният мед, в зависимост от това от какви цветове е събиран, се дели на монофлорен - от един вид растения (акациев, липов, слънчогледов, кориандър, резене, лавандула) и полифлорен - от разнообразна полска медоносна растителност.
Мановият мед се събира от маната по листата на някои растителни видове (дъб, бор, върба, клен)  пробити от насекоми, хранещи се със сокове от листата. Най-съществената разлика между мановия и нектарния мед е в съдържанието на минерални вещества. В мановия мед те са от 5 до 9 пъти повече. Препоръчва се използването му от страдащи от анемия и за поддържане и повишаване защитните сили на организма.

Един килограм мед се събира от 8 000 000 цвята. Видовете мед се различават по цвета, миризмата, вкуса в зависимост от цветовете, от които пчелите събират нектар, от сезона през който се събира и от характера на почвата.
Медът е продукт с ненадминати хранителни и вкусови качества и може да се разглежда като лекарствено средство. Захарите (глюкозата и фруктозата), съдържащи се в меда се усвояват от човешкия организъм, без да се нуждаят от ферментно разграждане. За да се усвои от човешкия организъм фабричната захар се нуждае от разграждане, а това води до обременяване на смилателните ферменти - дразни стомашната лигавица и употребата й в по-големи количества води до повишаване на холестерина в кръвта, увреждане на коронарните съдове и затлъстяване.

В ръкописите от преди 3 500 години има описание на лечебните свойства на меда.
Използва се за лечение на следните заболявания: стомашно-чревни; (язва, гастрит, колит и запек), дихателни (на горните дихателни пътища), сърдечно-съдови (хипо- и хипертонии и др.), гинекологични (ерозио на шийката на матката, трихомонално възпаление на влагалището) и др. Препоръчва се в диетата на бъбречно и чернодробно болни, при неврози, както и за профилактика на различни заболявания. При болни с ограничение на захарите (например диабетици), употребата на меда е относително противопоказание.

Пчелният мед действа успокояващо на нервната система. Той може да се използва като помощно средство при неврози, придружени с безсъние. Тогава той се приема 3 часа след вечеря. Медът се използва и в козметиката под форма на медни кремове или маски, които омекотяват кожата, като предотвратяват възпалителните процеси по нея, както и появата на бръчки.

Приложение и дозировка:
Медът се приема на гладно, разтворен в НЕгореща течност. Винаги трябва да се използва дървена лъжица при приемането на меда. Препоръчителна доза е 1г на 1кг телесно тегло дневно, тоест ако тежите 50 кг – дозата ви ще е 50 г
При диети за отслабване се препоръчва да се използва мед в комбинация с пчелен прашец, пчелно млечице и прополис, което гарантира запазването на енергийния баланс и набавянето в организма на всички съставки (въглехидрати, витамини, минерали, белтъчини и други), осигуряващи жизнения тонус.

Медът е една от най-консумираните храни, използван от хиляди години и като универсално лечебно средство. Чистият, с гарантирано качество мед, е носител на здраве и енергия.

Мед и пчелни продукти може да закупите директно от магазин на производител – пчеларска ферма „Амброзия”, намиращ се на адрес: гр.София, бул. „Христо Ботев” 38.
Телефон: 0888 37 19 22

Няма коментари:

Публикуване на коментар