март 15, 2011

Четец за електронни книги

Четеца за електронни книги(на английски е-book reader) представлява устройство, специално създадено за четене на документи, книги, файлове в електронен вид. Едно от най-ценните предимства на тази иновация е екологичната насоченост. Спестяват се пари и средства, необходими за създаване и разпространение на книги, което намалява безразборната сеч на дървета за производството на хартия.  Като пример за производството на 100 килограма хартия се използва дървесина от 1-2 дървета. Необходими са стотици, дори хиляди години, за да се възобнови такава горска местност, погубена от човешка дейност. Целулозно-хартиеният отрасъл в света е петият по големина промишлен потребител на енергия и използва повече вода на тон продукция от всеки друг отрасъл. Чрез електронния четец може да прочете неограничен брой електронни книги и по този начин ще допринесете за разумното използване на природните ресурси и поддържане на екологичното равновесие.

В България се предлагат различни марки електронни четци – Sony, Kindle и други. Ще обърнем специално внимание на марката Kindle, тъй като има много предимства пред останалите електронни четци и е най-купувания четец към момента. Притежава специална екранна технология, с висока резолюция, така наречената електронна хартия. Тя работи, използвайки „електронно мастило”, което създава имитация на хартиена страница. За разлика от компютъра и всички останали мобилни устройства(лаптопи, мобилни телефони) Kindle четеца няма излъчване от екрана и не изморява очите. Изображенията се показват черно-бели и има няколко степени на сивото. Дори при ярка слънчева светлина екрана е добре видим и може да се чете, повърхността на екрана е гладка. Батерията издържа около месец, а зареждането е за 2-3 часа. 6 инчовия Kindle е лек и с удобна плоска форма, тежи само 240 грама, а може да събере хиляди електронни книги. Ако сте решили да си правите домашна библиотека, но нямате достатъчно пространство – електронния четец е идеалното решение за вас.

Всички Kindle – устройства последно поколение имат вграден Wi-Fi, а някои модели предлагат и безплатна 3G-връзка. Това означава, че може да ползвате безжичен интернет от дома ви, от любимото ви заведение и всяка Wi-Fi точка по света.
Kindle има вградено приложение „Text-to-Speech”, като при включване може да бъдат четени на глас книги, вестници, списания, блогове или документи. Има опция за избор на глас – дали да е мъжки или женски, а също така може да изберете желаната от вас бързина на четене. Автоматичният гласов прочит е за електронни документи на английски език.

Форматите за книги са: Kindle (AZW), TXT, PDF, unprotected MOBI, PRC; HTML, DOC, JPEG, GIF, PNG, BMP след съответното конвертиране.
Визуализира документи на кирилица и може да променя размера на шрифта, както и ориентацията на екрана. Помислено е дори за търсене в съдържанието на Kindle, може да търсите за конкретна книга по заглавие, автор, ключова дума.

Най-евтиният вариант за покупка на електронен четец е директно да го купите от САЩ, но ако нямате тази възможност, в България електронни четци може да закупите в почти всички магазини за компютри.

Няма коментари:

Публикуване на коментар