март 06, 2011

Сън

Човек би трябвало да отдели половината от живота си за сън, без да съжалява за това, и така би изживял другата половина с повече наслада.
Науката различава два типа сън при хората: едните нормално достигат фаза на дълбок сън около 22 часа. Те се събуждат между 6 и 7 часа бодри от съня -народът ги нарича „чучулиги". „Совите" са противоположния тип. Те обичат да остават будни до полунощ, а фазите им на дълбок сън са между 2 и 6 часа сутринта. Събуждат се между 8 и 9 часа.

Колкото по-рано ляга човек, толкова е по-добре за него. Защо? Които рано лягат, те поглъщат всичката събрана прана, тоест жизнената енергия в атмосферата. Които късно лягат, мъчно заспиват, защото за тях няма вече нужното количество прана за организма им. По-късно от 12 ч вечерта не е добре да се заспива.

Вечерно време преди да заспите, прегледайте сметките си и не оставяйте в съзнанието си лоша мисъл да работи, защото тази лоша мисъл ще спре вашия прогрес и желанието за сън ще изчезне. Вечер заспивайте с положителна нагласа, с добри помисли.

Специалистите по хигиена на съня съветват:
1. Средно твърдото легло е за предпочитане пред мекото, потъващо легло. В него спящият може да се движи свободно. Не използвайте пружина.
2. Избягвайте високите възглавници. С руло под врата дишането е по-свободно и позата на лежане по-удобна.
3. Тежкият бабин юрган трябва да се смени с леко вълнено одеяло или пухена завивка.
4. Осигурете си добро затъмнение и шумоизолация на спалнята чрез капаци на прозорците, щори или пердета.
5. Най-подходящата температура за спалнята е между 15 и 20 градуса, а влажността на въздуха трябва да е 50 процента.
6. В стаята за спане винаги трябва да е проветрено, въздухът да е чист. Но това не означава да спите на течение! Правилно е всяка вечер да се проветрява спалното помещение поне за 10 минути.

Когато не можете да заспите въпреки тежката умора
Въпреки това не ставайте от леглото, останете спокойни, отпуснати и евентуално приложете автогенния тренинг: тежест, чувство на топлина и спокойно дишане. Възстановяване на силите и отмора ще намерите и в спокойното лежане - не само в съня!
Не се паникьосвайте! Заслужава си да опитате следното: изпийте чаша чай от маточина с една чаена лъжичка мед половин час преди лягане. Заспиването става по-лесно, ако до възглавницата си поставите малка възглавничка с лавандула. Помагат и възглавничките с шишарки от хмел.

Старателно проверете дали действително за вас не е по-добре да си лягате рано. Някои казват, че сънят преди полунощ е два пъти по-ценен! Нагодете се максимално към ритъма на слънцето, не си внушавайте, че сте нощна птица: и тук навикът е от значение.

Един полезен съвет: ставайте рано и  работете много през целия ден. След ден-два ще сте толкова уморени, че на третата нощ със сигурност ще спите добре. Трябва да се знае, че през зимата хората се нуждаят от повече сън.

Поглезете се и отделен един ден специално за сън или дори  една седмица за сън! Благодарение на съня кожата се освежава и опъва, човек се чувства обновен, с пресни сили и в добро здраве.

3 коментара:

  1. Анонимен13 юни, 2012

    само да не работиш на смени

    ОтговорИзтриване
  2. Има нещо вярно, че когато си прекараш деня пълноценно и си изморен спиш като къпан както казват. Важен е и матрака на който се спи, макар да не съм съвсем убедена в тези реклами на матраци, които ти дават пълноценен сън. Някак си според мен добрия сън зависи не само от матрака, а и от много други неща както пише в статията. Важно е и да не се яде късно вечер, доста хора практикуват късно вечеряне.

    ОтговорИзтриване