април 18, 2011

Акупресура

 Повече от четири хиляди години акупресурата е част от китайската медицина. Тя е лечебен метод, при който човешкият организъм представлява енергийна система, а човешката енергия минава по различни пътища (меридиани). Например има меридиан, който съответства на вътрешните органи: сърце, далак, черен дроб и бъбреци. Подобно на кръвообращението, според китайците съществува и поток на енергията по меридианите. Този енергиен поток обаче е изложен на колебания, обусловени от външни и вътрешни фактори като време, сезон, болест и конституция.

По меридианите има определени точки, в които енергията влиза, излиза и се пресича с други меридиани. Тук може да й се въздейства усилващо или отслабващо. Относително бързо можем да запомним хода на пътищата на енергията и подредбата на най-важните точки. Така получаваме основите за третиране с масаж или натиск – същността на акупресурата.
Нека за пример приведем една точка, нежният масаж на която показва често пъти изненадващи резултати при проблеми с храносмилането: кожата между палеца и показалеца се масажира и размачква с кръгообразни движения.
Тъй като при този вид масаж се третират не отделни симптоми, а винаги функционално свързани области, масажирането на гореописаната точка действа например и при хрема.
Акупресурата е изключително полезен метод особено при лекуване на много малки деца, които често се противят на даваните им медикаменти.

Повече по темата можете да прочететe в книгата „36 тoчки зa здрaвe: Акупрeсурa и Чигун” от Вaн Циeнцюн

Няма коментари:

Публикуване на коментар