април 27, 2011

Децата и времето

Независимо дали има есенна буря или пролетно слънце за децата всяко време е хубаво. Светлината, въздухът, слънцето и дъждът са желани и стимулиращи спътници в детските дни. Бебетата също би трябвало да бъдат извеждани на чист въздух при всякакво време. Именно времето, което ние като възрастни наричаме „лошо", калява децата и усилва защитата им срещу инфекции. Само не бива да се простудяват. На бебета може да помогне шише за затопляне - грейка в количката. Ако ги носим на тялото си, това не е необходимо, тогава трябва само да бъдат добре облечени.

Децата, а и възрастните нерядко реагират на смяната на сезоните и резките промени във времето с леко неразположение. Следователно ако детето ни - привидно съвсем неочаквано - получи разстройство, запек или главоболие, би трябвало да помислим за това. Или ако стане особено нервно и агресивно. Хремата и кашлицата са понякога също типични съпътстващи явления при резки промени във времето. Такива леки разстройства на здравето следователно могат да бъдат напълно положителен знак: а именно че детето се адаптира към променените условия. Докато нашата медицина едва сега започва да изследва интензивно връзките на чувствителността към времето, това е отдавна тема на хилядолетната китайска медицина. Според нея чувствителността към времето е признак за дисбаланс в организма, който може да се хармонизира преди всичко чрез храненето. Различават се два вида симптоми: при лека температура на детето се дават топли плодови сокове и настъргана ябълка с малко мед или чай от ряпа. За целта една малка ряпа се настъргва на ситно и се изстисква през кърпа. Полученият сок се загрява почти до кипване и се подправя с няколко капки истински соев сос. Подходящо е за деца от три години нагоре.

Ако обаче детето има запек, висока температура или кашлица, можем да му приготвим чай, закупен от специалните магазини за естествени храни. Помага и супа от мисо. Мисо е паста от соя, тя също се продава в магазините за естествени храни. Вкусът й е леко пикантен. Разбъркваме една супена лъжица мисо в чаша топла вода. Повечето деца, на възраст за детска градина и по-големи, много обичат тази пикантна супа. Много от тях обичат и да мажат филии хляб с мисо - 1/2 чаена лъжичка за един сандвич. Естествено тези предложения са подходящи само при малки неразположения, обусловени от времето. При истинско заболяване на детето обаче, те ефикасно могат да подкрепят лекарската терапия.

Източник: книга „Пътеводител за детското здраве”

Няма коментари:

Публикуване на коментар