април 04, 2011

Етикет на хранене

Ако ви се налага да пътувате в чужбина е добре преди това да сте запознати с хранителния етикет в съответната страна. Ако сте решили да посетите Италия, Испания или Латинска Америка, отделете повече време за обяд, тъй като обядът там често е най-голямото хранене за деня и може да продължи два или три часа. По тази причина много от местните хора ядат лека закуска и късно вечерят. Във Великобритания ви е позволено да обсъждате бизнес взаимоотношения по време на самия обяд - това е така наречения бизнес обяд. В Мексико и Япония, обяда е време да се отпуснете и да се опознаете, а японците рядко пият алкохол по обедно време. Във Великобритания и Съединените щати, не е необичайно да има работна среща на закуска. В Китай  е нормално да има бизнес банкети, но не трябва да се обсъждат деловите отношения по време на самото хранене.

Знаете ли, че:
В много азиатски култури е прието да се мляска шумно с устни при ядене. Това означава, че храната е вкусна и й се наслаждавате.

Във Франция не трябва да седяте в кафене, докато не сте се здрависали с всеки, който познавате.

В Индия и Близкия изток, никога не използвайте лявата ръка за здрависване, хранене или пиене.

В Китай, вашият домакин непрекъснато ще допълва яденето ви, докато не кръстосате китайските пръчици в чинията си. По този начин давате знак, че сте приключили с ястието.

Повечето латиноамериканци и мексиканци обичат да стоят на много близко разстояние до човека, с който разговарят. Не трябва да се отдръпвате.

В Русия, трябва да пиете алкохол, колкото вашите домакини, в противен случай ще ви сметнат за нелюбезен.

В Ирландия, културните събития понякога завършват с песни и танци. Може да ви се наложи да пеете.

В Америка, трябва да ядете хамбургер с двете си ръце и възможно най-бързо. Не трябва да се опитвате да разговаряте, докато не го изядете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар