април 09, 2011

Чесънът - естествен антибиотик

Чесънът-естествен, природен антибиотик.
Народната медицина знае това много отдавна, а модерната наука е доказала този факт експериментално. Днес знаем, че чесънът е превъзходна естествена алтернатива на всеизвестните антибиотици, тъй като умее да прави разлика между „приятелските" и „вражеските" бактерии. Той спира само болестотворните причинители и щади полезните видове, като в същото време стимулира образуването на бели кръвни телца (левкоцити). Това е наистина изумителен ефект, който е непостижим дори за модерните медикаменти срещу бактериалните инфекции - антибиотиците.

Лекари и учени от цял свят се занимават с ароматното растение, което като никое друго има свойството да убива бактериите, гъбичките и вирусите. Откритието, че чесънът регулира нивото на холестерина и триглицеридите, е извънредно важно.
Въпреки превъзходните си качества чесънът не е универсалното лечебно средство. Можете обаче спокойно да използвате чесъна, за да запазите здравето си - и да се лекувате с него в продължение на 4 до 6 седмици. Само трябва да знаете как най-правилно да го използвате - защото не е все едно в каква форма се приема силното природно лекарство: сварено или печено, като хапче или прахче, с оцет, вино или мед или просто прясно обелен.
Лечебното действие на чесъна е свързано с прочистване на червата, понижаване на  кръвното налягане и разграждане на отровните вещества в органите и тъканите. Той разтваря слузта в бронхите, стимулира функцията на черния дроб и жлъчката, дори спира растежа на злокачествените тумори. Помага и за премахване на кокоши трън – слага се парченце чесън, прикрепен с лейкопласт в продължение на няколко дни. Списъкът на научно доказаните медицински действия на чесновия лук става все по-дълъг.

Как да „надхитрим" миризмата
Всеки, който яде чесън дори само като подправка към яденето, постепенно отдава чрез дъха си и изпаренията от кожата силната му миризма. За много хора тази миризма е толкова неприятна, че нищо не е в състояние да ги накара да приемат чесъна като лечебно средство или подправка.
Който не иска да бъде разпознат, трябва да прибегне до някои малки трикове. Едни от най-известните домашни средства за намаляване на миризмата са: дъвкане на парченце карамфил или канела, на смачкан кимион или зърна кориандър, както и на печени зърна кафе; можете също да хапнете ябълка, да изпиете чаша мляко, силно кафе или червено вино, да „подсладите" дъха си с лъжичка мед. Други хора мият зъбите си със сол или дъвчат парче лимон, за да прочистят устата си. Твърди се, че когато е смесен с доматен или портокалов сок, чесънът намалява аромата си. Всички тези методи имат известен ефект - но не абсолютен.

Ако познавате дивия чесън, можете също да го включите в менюто си. Култивираният чесън е загубил известна част от активните си съставки, които се намират във висока концентрация в дивия - желязо и етерични масла. Горският чесън е много по-силна противоотрова от култивирания. Той е класическо средство за преодоляване на пролетната умора.

Чесънът е изключително полезен и редовното му приемане ще ви помогне да се чувствате по-здрави и жизнени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар