април 06, 2011

За вегетарианствотo...

Характерът, устойчивостта на човешките убеждения се определят от храната, която човек употребява. Мнозина мислят, че ако употребяват месна и разнообразна  храна, ще станат физически силни, здрави, пълни. Преди всичко, пълнотата не показва, че човек е здрав, от друга страна, пълнотата не зависи само от храната. Онази храна е добра, която е в състояние да организира силите на неговия организъм. Всяка клетка трябва да бъде организирана, жива, за да взима съзнателно участие във функциите на човешките органи; не взима ли участие, тя е мъртва, вредна за организма. Според храната, която употребяват, хората се делят на вегетарианци и месоядци.

Има вегетарианци от рождение, но има вегетарианци, които употребяват растителна храна от 10-20 години насам. Когато говорим за вегетарианци и ги сравняваме с месоядци, имаме предвид първата категория. Главата на вегетарианците в сравнение с тази на месоядците е по-дълга и по-тясна, докато на месоядците е по-широка и по-къса. Изобщо, главата на месоядците е по-широка около ушите. Това показва, че разрушителните способности са силно развити у тях. Храната оказва влияние както върху физическия, така и върху духовния и умствения живот на човека.

Засега най-чиста и хигиенична храна е растителната. Но има растения, които отделят веществата, вредни за човешкия организъм. В действителност хората употребяват тези отрови в ограничено количество като лекарства.

Каква полза, че сте вегетарианци, не ядете месо, а не сте изменили вашите мисли и чувства? Не само по форма, но по същество, вие щом не измените храната си, мислите и чувствата си, не може да измените и живота си. Истинският вегетарианец трябва да се храни освен с чиста храна, още и с чисти мисли, чувства и постъпки.

Мислите ли, че природата одобрява кухнята на сегашните хора? Тя е създала плодовете, зеленчуците като готова храна за хората. Но като не знаят как да ги използуват, те ги варят, пържат, слагат им различни подправки. Но вместо полза, тази храна им причинява вреда.

Да се храните с жито и плодове, значи едно, а да се храните с всевъзможни меса, значи друго. За храна не бива да причинявате страдания на никое същество, защото с това спъвате сами себе си.

Слова на П. Дънов

Няма коментари:

Публикуване на коментар