април 15, 2011

Пролетно почистване… на тялото и душата

Нека да започнем пролетното почистване от себе си :)
Пролетта е сезонът, когато всичко се събужда. Дръвчетата разцъфват, покриват се с бели и розови багри.  Цветята раздават щедро от аромата си…Заражда се живот. Птиците  пеят, а хората сякаш са по усмихнати. Или ми се иска да вярвам в това. В тази картина няма нищо по хубаво от образа на здравия човек.

Как да го постигнем?
Отговорът се крие в  една дума или един цвят – зелен. Да, през пролетта е хубаво да пречистим черния си дроб, а това става с преобладаващите за този сезон зеленчуци. Затова нека на нашата трапеза ежедневно да присъстват:  спанак, лапад, коприва, зелена салата, марули.
Разнообразието и  начинът, по който да приготвите тези храни са големи, като се почне от ориз с коприва или лапад, до много здравословната копривова чорба. Нека не забравяме и спанака, задушен или суров, избирате самите вие. Пригответе зелената салата или марулята, като овкусите със зехтин и лимон. А ако добавите и сурови слънчогледови семки, то тази комбинация ще е балсам за здравето и душата.

Суровите ядки, през този сезон, са също на голяма почит. Освен източник на енергия, те подсилват жизнения тонус и снабдяват организма ни с витамини. Такъв пример е витамин Е, силен антиоксидант. Ядките са богати и на белтъчини. Затова хапвайте от тези натурални чудеса всеки ден в малки количества. Укрепвайте организма си от днес. Една шепа орехи, лешници, кашу или бадеми, разпределени за деня е вашия билет за добро здраве.

Всичко това върви ръка за ръка с естествената ведрина и усмивка на всеки от нас. За да бъдат неотлъчно с нас, трябва всекидневно движение. Разхождайте се в парка, сега времето е хубаво и нямате извинение. Карайте колело, тичайте, организирайте излети в планината. Направете срещите си с приятели още по приятни и незабравими, ако са споделени сред природата. Това зарежда. Прегърнете едно дърво. А защо не, и засадете такова.

Бъдете в баланс със себе си. Намерете вашата хармония и това ще ви направи щастливи и здрави.

Автор: Теди Бояджиева

Няма коментари:

Публикуване на коментар