април 27, 2011

Дъвка?

Днес дъвчето на дъвка е най-разпространения навик в света ....
Да, именно дъвката. Ние дъвчем стотици тона от нея всяка година, но колко от нас знаят от какво е направена?
В днешни дни дъвчем не само за да почистим зъбите си и освежим дъха, но и защото ни допада. Древните гърци дъвчели дъвка наречена мастика - благоуханна смола, получавана от специален дървесен сок. Те смятали, че е полезно за здравето и жените наистина се наслаждавали на дъвченето, като начин да подсладят дъха си. Днес знаем, че дъвченето на дъвка е действително полезно, особено след хранене, но не трябва да продължава повече от 10-20 минути.

Историята на съвременната дъвка започва през XIX век в Америка. През 1892г. един умен млад търговец на име Уилям Ригли решава, че дъвката е откритието на бъдещето. Ригли се превръща в бизнес гений. Той е първият, който използва рекламата за да реализира продажба в големи мащаби. Той наел стотици хубави момичета, които нарекъл "Wrigley” момичета. Те вървели напред-назад по улиците на Чикаго и Ню Йорк и раздавали безплатно дъвки. Милиони мостри били раздадени. Той също използвал и рекламния ефект на огромни светещи табели и билбордовете, като един билборд бил една миля(1,6 км) дълъг. По този начин дъвките стават много популярни в цяла Америка.
А как по света се запознават и заобичват дъвката? По време на Втората световна война Wrigley дъвки са били раздадени на американските войници. Считало се е, че дъвките ще им помогнат да се отпуснат и да релаксират. През 1944 г. всички дъвки били дадени в армията на САЩ и войниците разпространили дъвките и в чужбина, като ги подарявали на децата. Скоро те били последвани навсякъде от вика: "Имаш ли дъвка, приятел?".
След войната продажбите на дъвки се разрастват в световен мащаб. Дъвки дори били взети в космоса от първите астронавти. Но от какво точно е направена? Най-странното нещо за съвременната дъвка е, че никой не знае от какво е направена. Никой няма да ви каже. Дъвкателната индустрия пази рецептата в тайна...

Искате ли дъвка? Горещо ви препоръчваме натурални дъвки с марката ELMA, продават се в повечето големи вериги магазини като Mall и Kaufland. Тези дъвки са от мастикова смола, не съдържат захар и са с аромат на мента или лимон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар